Rökningens påverkan på huden

Att rökning påverkar hälsan negativt vet vi sedan förut. Även huden mår dåligt när man röker.

936483-no-smoking

En rökares hy har en tendens att bli mer rynkig än huden hos en person som inte röker. Netdoktor skriver att en rökares hud blir gråare, glåmig och lätt får rynkor i förtid. Även kombinationen solning och rökning ökar risken för uppkomsten av rynkor.

Andra negativa biverkningar på rökning är att risken för hudcancer är dubbelt så stor än på en icke rökare. Dessutom minskas hudens förmåga att läka. En av anledningarna till att rökarna får en rynkigare hud än andra är att de får en lägre halt av A-vitamin som har till uppgift att skydda huden mot starka kemiska ämnen.

Slutar du röka kan du redan efter 48 timmar se skillnaden i hudens lyster. Dock är det inte alltid så enkelt som att bara sluta. Bestämmer man sig för att sluta röka men har svårt att göra det direkt kan det vara en bra idé att trappa ned stegvis. SmokeSmart erbjuder till exempel E-cigaretter som kan hjälpa till att minska röksuget i etapper.

Med e-cigaretter slipper man både rök, aska och eld. Dessutom kan man använda dem nästan var som helst. Medan vanliga cigaretter innehåller över 4000 kemiska ämnen innehåller E-cigaretterna från SmokeSmart endast nikotin, vattenånga och aromämnen. Man behöver inte heller ett startpaket som man behöver med många andra E-cigaretter.

Andra saker du slipper när du slutar röka är:

  • Rökhosta
  • Dålig andedräkt
  • Gula tänder

Dina porer kommer också att sluta sig mer, och ytliga blodkärl blir allt mindre synliga. Det finns bara fördelar med att sluta röka, både för hudens och hälsans skull.