En hjälp på vägen

Ibland blir inte livet som man tänkt sig, ibland blir man drabbad av sjukdomar som både är livshotande och som gör att ens självkänsla och livsglädje suddas ut. En av dessa sjukdomar är cancer. 

Bröst cancer

Att drabbas av cancer innebär inte bara att leva med en svår sjukdom, det innebär också långa och svåra behandlingar för att övervinna sjukdomen. Var tionde minut får en person i Sverige cancer, glädjande är att ungefär hälften av alla med cancer överlever. Genom att läsa på mer om cancer och hjälpas åt i arbetet med att övervinna cancer har vi alla gjort en stor insats.

En av behandlingarna mot cancer gör att vi tappar allt vårt kroppshår, både på huvudet, i ansiktet och på övriga kroppen. Många kvinnor som behandlas för cancer vågar inte visa sig ute bland folk, många skäms och får en dålig självkänsla när de ser sig själva i spegeln. En hjälp på vägen för dessa kvinnor kan vara att få hjälp i hur de kan sminka sig, utan ögonbryn och ögonfransar, så att de känner sig bättre till mods.

En hjälp är ”Look good Feel better”. Det är en kurs man kan gå bland annat på Akademiska sjukhuset där man får kostnadsfri hjälp och professionell rådgivning av makeupartister hur man kan sminka sig för att må bättre. Det huvudsakliga syftet med kursen är att få kvinnorna med cancer att må bra och få uppleva lite flärd under sin övriga tuffa kamp mot cancern. ”Look good Feel better” finns på elva sjukhus runtom i landet där kurserna ges. Produkterna som används är avsedda för känslig hud eftersom blodkärlen ofta blir ytligare och huden torr, fnasig och rödflammig under cytostatikabehandling.

Cancer

Det som är speciellt med makupen för personer utan behåring är att försöka skapa naturliga och snygga skuggningar för att skapa det som fattas. En bra start är att investera i en ögonbrynsskugga med tillhörande pensel. Ögonbryn går att skapa och forma med skugga så att de ser naturliga ut, som de kanske gjorde innan cancern. Ett annat bra tips är att satsa på en mörkare skugga att använda runt ögonen för att markera och rama in. Försök att sudda ut linjerna och jobba med skuggorna så att de inte blir för skarpa. Använd gärna samma skugga och pensel som du använder till brynen. Genom att skapa ett par ögonbryn och markera ögonen blir genast ansiktet annorlunda och förhoppningsvis känner du dig mer nöjd med ditt utseende.