Makeup grunder

Att lägga en klassisk makeup är något som alla kan lära sig. Det är egentligen inte svårt, bara man lär sig hur man gör det på rätt sätt. Det många idag, anser jag, gör fel då de sminkar sig är att de lägger på för mycket smink, ofta på fel ställen och de slarvar med skuggningar. Då blir makeupen väldigt skarp och tillgjord och den går inte ihop på ett snyggt sätt med ansiktet. Jag tänkte ta upp de enklaste grunderna i hur du lägger en perfekt makeup.

Innan du börjar lägga en makeup är det väldigt viktigt att du har en bra grund. Börja därför att rengöra ansiktet och lägg en vårdande dagkräm. Huden för inte kännas för torr, heller inte för fet.

Foundation och puder

Det första steget i en makeup är att lägga en foundation. Ofta är det redan här det kan gå fel för många. En foundation ska, om den är rätt lagd, inte synas. Den ska bara ge ett slätt och  jämt uttryck. När du provar ut en foundation är det otroligt viktigt att hitta en nyans som går i ett med din hudton. Testa att applicera den på kinden, mot halsen för att se om den passar. Ett tips är att ha en i en ljusare ton som passar på vintern, en mörkare ton att ha på sommaren och däremellan kan du blanda dem. Du har då hela tiden en perfekt ton till din hy.

En foundation ska appliceras tunn, inte för tjock. Har du kvisslor eller missfärgningar lägger du fört ett tunt lager på hela ansiktet, ta sedan lite extra bara på kvisslorna och missfärgningarna.  Då du känner dig nöjd med din foundation är det bra att applicera ett puder över för att det ska sitta hela dagen. Välj gärna ett transparent puder för att inte ta bort färgen du lagt i din foundation.

Ögonbryn

Ögonbrynen är väldigt viktiga, de ramar in ögonen och ger en balans i ditt ansikte. Har du mycket ögonbryn är det bra att gå till en salong och få dem plockade, välplockade ögonbryn lyfter hela ögat och du får en piggare blick.

Jag brukar föredra att applicera en skugga på brynen, för att få ett naturligt intryck. Skuggan appliceras bäst med en korthårig sned pensel. Ta upp lite skugga åt gången och måla med små, korta drag. Brynen ska börja vid en linje ovanför ögonvrån och ha sin högsta punkt vid en linje från iris yttre del.

Ögonskugga

lila skuggaDå du väljer ögonskugga kan det vara bra att veta vilka färger som passar till vila ögonfärger. Blå ögon har kontrastfärg koppar, gröna ögon har kontrastfärg lila och bruna ögon har kontrastfärg blå. Tänk att välja ton efter dina övriga färger på hud och hår, om du är varm eller kall i dina färger.

Som grund läggs en ljus, hudfärgad och matt skugga på hela ögonlocket och ända upp till ögonbrynet. Applicera även denna under ögat. Detta är för att resterande skuggor ska sitta hela dagen och inte samlas i en linje i globen.

Globen

Här appliceras en mellan mörk skugga. Titta rakt fram i spegeln, höj ögonbrynen och applicera skuggan med en mjuk rund pensel. Skuggan ska vara som mörkast på globlinjen och suddas upp mot ögonbrynen där den ska övergå till ljust.

Ögonlock

Här applicera en mörk skugga. Börja vid yttersta ögonfransarna, gå hela vägen upp mot globskuggan och sudda inåt mot ögonvrån. Har du små ögonlock går det mörka in ungefär 1/3, har du större går du en bit längre. Var noga med att sudda för att få en naturlig övergång från mörkt till ljust.

Eyeliner

Applicera antingen en mörk skugga, en kajal eller en eyeliner mot övre fransraden. Var noga så att linjen kommer ner mot fransarna så det inte blir en ljus linje mellan.

Under ögat

Under ögat appliceras en mörk skugga. Applicera gärna med samma pensel som till ögonbrynen. Börja vid yttersta fransarna och jobba inåt mot ögonvrån. Tänk att linjen ska se ut som en naturlig skuggning så att inte linjen blir för markant.

Mascara

Applicera mascara på både övre och undre fransarna. Var noga att dra av penseln innan du applicera för att undvika klumpar. Börja vid roten och gnugga lätt utåt, applicera gära 2 varv på de övre fransarna för att ge längre och fylligare fransar.

Rouge

Rouge är till för att forma ansiktet samt ge en fräsch ton på kindbenen. Applicera med en stor mjuk pensel, börja vid örat och gå framåt, i riktning mot näsvingen. Gå inte längre fram än en linje från yttre delen av ögat. Sudda uppåt framåt.

Läppar

På läpparna kan du antingen applicera ett lippgloss eller ett läppstift. Väljer du ett läppstift är det bra att fylla i konturerna med en läppenna, läppstiftet sitter bättre då och ”flyter inte ut”.