Hur ser en bra hudvårdsrutin ut?

Att skapa en komplett hudvårdsrutin kommer att kunna göra stor skillnad för din hud. Här tipsar vi kortfattat om vilka steg en bra hudvårdsrutin består av så du kan skapa din egen. Har du aldrig tidigare använd många av de produkter vi talar om nedan kommer det nog vara en omställning i dina rutiner på morgon och kväll. Men det är en förändring du kommer vara glad att du gjorde.

Bra att tänka på

Du kanske behöver köpa några produkter du aldrig tidigare använt när du skapar din egen rutin. Och det kan bli aktuellt att testa dig fram för att se vad som är rätt. Men tänk på att du kanske inte få det fulla resultatet direkt, även om produkten du testar faktiskt är rätt för dig. När du byter hudvårdsprodukter finns nästan alltid en omställningsperiod. Var därför noga med att köpa produkter som är rätt för just din hudtyp. Som tur är finns det mycket att välja mellan idag så du kan nästan garanterat hitta något som passar din hud i alla nedanstående kategorier.

Steg för steg

  1. Rengöring – består av ett eller två steg. Om du använder oljebaserade produkter vill du börja med en rengöringsolja och sedan följa upp med en vattenbaserad rengöring. Om inte hoppar du över första steget och använder en rengöringsmjölk eller löddrande rengöring som enda steget.
  2. Toner – även kallat ansiktsvatten och används för att balansera hudens pH-värde, men drar även ihop porerna.
  3. Exfoliering – också känd som peeling och används för att ta bort döda hudceller. Du behöver dock inte göra detta varje dag. 1-3 gånger i veckan är lämpligt. Har du känslig hy bör du inte göra det mer än 1 gång per vecka.
  4. Serum – olika serum används för olika ändamål och det är bra att lära känna din hur för att veta i vilket område du behöver lite extra hjälp.
  5. Fuktkräm – du kan använda dig antingen av en kräm som är anpassad både för morgon och kväll, eller satsa på separata dag- och nattkrämer. Experter skulle nog rekommendera det andra alternativet.