Ansiktsform och frisyrer

Har man någonsin provat en ny frisyr man tyckte såg snygg ut på någon annan men inte alls fungerade på en själv kan man lätt börja fundera om frisören inte gjorde något fel. Men faktum är att det kan vara så enkelt som att man valde en frisyr som inte passade ihop med ens ansiktsform.

Hitta sin ansiktsform

Innan man kan säga vilken frisyr man passar bäst i bör man därför ta reda på sin ansiktsform. Ett av de enklaste sätten att göra detta är ställa sig en arms avstånd framför spegeln och dra tillbaka håret så inget av det ligger i ansiktet. Ta sedan och rita ansiktets kontur med något som enkelt går att sudda bort från spegeln efteråt. Resultatet kommer inte vara perfekt men det kommer att likna något av de följande:

  • En cirkel
  • En oval
  • En fyrkant
  • Ett hjärta

Runt ansikte

Fick man en cirkel är inte nödvändigtvis just längd man vill satsa på, utan fler lager. Detta kommer att hjälpa till att skapa vinklar i ansiktsformen. Med långt hår är det rekommenderat att låta lagren börja synas nedanför käkbenet.

Ovalt ansikte

Blev det inte riktigt en cirkel utan mer en oval kan man faktiskt skatta sig lycklig då detta är den ansiktsform som passar ihop med flest frisyrer. Då kan man spendera mer tid på att tänka på andra saker som vilken frisyr som passar texturen på håret istället.

Fyrkantigt ansikte

Får man mer eller mindre en tydlig fyrkant är det oftast smart att välja en frisyr som framhäver kindbenen snarare än käken, som exempelvis en bobfrisyr. Medium till långt hår ger ofta de bästa möjligheterna. Har man svårt att växa håret längre finns det ju alltid artificiella metoder.

Hjärtformat ansikte

Ger konturen en betydligt bredare form upptill och en tydlig spets nedtill har man ett hjärtformat ansikte. Då man alltid strävar efter balans vill man satsa på frisyrer som har mer fyllnad nedtill än ovanpå. Lob-stilen är ett bra alternativ, speciellt om håret är vågigt eller krulligt.