Behandla huden rätt

Hudvård är något vi alla borde ägna oss åt, även om det bara är det mest grundläggande. Vår hud utsätts för en mängd stress varje dag med allt den kommer i kontakt med, och om vi inte spenderar lite tid åt att vårda den kommer vi förr eller senare komma att ångra detta.

Men det räcker inte med att bara svänga förbi en butik och plocka upp några hudvårdsprodukter på måfå och hoppas att de gör susen. Och varför man inte bör göra detta är för att man först behöver ta reda på vilken hudtyp man har. Inte heller bör man förlita sig på rekommendationer från någon annan, då de kan ha en helt annan hudtyp än en själv.

Hud kan vara normal, fet, torr eller känslig. Medan somliga kan förlita sig på rekommendationer utifrån en av dessa hudtyper i överlag, är faktiskt det vanligaste att man har så kallad blandhy. Detta betyder att huden är olika på olika platser. Man kan till exempel ha torr hy i pannan med fet hy på kinderna. Det bästa sättet att ta reda på ens egen hudtyp är att boka tid hos en expert och genomgå en hudanalys. De kan sedan även rekommendera passande produkter att använda på alla olika områden.

När man använder hudprodukter är det viktigt att man även rengör huden för att få bort all smuts och annat som man inte vill gnida in i huden tillsammans med hudvårdsprodukterna. Det finns en mängd rengöringsprodukter på marknaden och igen är det viktigt att titta om de riktar sig mer åt någon specifik hudtyp. Målet med rengöringen är inte att torka ut huden eller göra den sträv. Den ska bara göra rent.

Att rengöra huden är speciellt viktigt på kvällen för att få bort allt som man kommit i kontakt med under dagen, men också för att verkligen ta bort det smink man använt. Det är bäst att inte använda för mycket vanligt vatten då detta har ett högre pH-värde än huden och kalkar därför igen huden.