Fin hy

Smink i all ära – men det är viktigt att man vårdar sin hy. Allt går inte att dölja med make up även om det går att göra mycket.

finhyDet är mycket som kan skada vår hud och det går inte att förhindra allt. Ett stort problem i ungdomsåren är akne. Här måste man vara noggrann med sin hy. Det är viktigt att se till så att man inte får ärr av stora finnar i tonåren så här finns en del att göra själv. Det står mycket bra på Vårdguiden om akne och om hur man skall bära sig åt om man har problem med sådana hudåkommor. Om man har stora problem med akne skall man vara lite försiktig med smink. Det gäller att hålla huden frisk och torr och då kan ett tjockt lager av concealer och liknande förhindra huden att andas. På vårdguiden står att man inte har så stor nytta av att köpa specialtvålar. Det går lika bra med vanlig tvål, men man bör tvätta ansiktet två gånger om dagen. Viktigt är också att inte klämma på sina finnar. Eftersom det är en lite inflammation det handlar om gäller det att låta den läka ut i fred.

Rökning

Något som verkligen kan förstöra en hud är rökning. Man vill ha frisk hy och rosiga kinder, men det är inte lätt att få sådan hy om man är rökare. Huden förändrar sin hudton hos rökare och i en artikel hos Aftonbladet kan man läsa att forskning visat att man dessutom får fler rynkor av rökning. Det är inte bara huden som mår dåligt av rökning. Rökning är ett gift som förstör många delar av vår kropp. Det är väldigt viktigt att försöka bli av med den ovanan och idag finns en hel del hjälp att få när man bestämt sig för att sluta.

finDet viktiga är att man är mentalt inställd på att ”nu får det vara slut”. Viljan är den största hjälpen men sedan finns också annan hjälp att få. På apoteket kan man köpa olika produkter som nikotintuggummin och nikotinplåster. Här får man i sig en viss mängd nikotin, men det är mycket mindre än när man röker. Man kan behöva en avvänjningsfas där man låter kroppen få en mindre mängd av nikotin för att senare sluta helt. Det som många som slutat röka kan intyga är det svåraste är vanan. Vanan att få tända en cigarett, hålla den mellan fingrarna och blåsa ut rök kan vara svårare att vänja av sig från än själva nikotinet. Här finns idag hjälp som inte fanns tidigare. Med en elektronisk cigarett får man fortsätta röka utan att få i sig några gifter alls. Den elektroniska cigaretten gör att du får blåsa ut rök, men det är bara vattenånga som du andas in och blåser ut. E-ciggen finns att köpa på Internet och vi kan rekommendera shoppen som heter E-ciggen. Här finns många olika cigaretter att välja mellan och här får man också en hel del råd och tips som hjälp på vägen mot rökfrihet.

Vi hoppas att du fått bra tips och känner dig motiverad att sluta röka. Det kommer att göra underverk för din hy och om man slutar röka kommer kommer hela kroppen att må så mycket bättre. Man andas lättare och man får bättre kondition.