Ekologisk hudvård

Ekologisk make up  är ett alternativ till den mer vanliga kemikaliebaserade sminket. Huden är människans enskilt största organ och därmed är hudvård en stor konsumtionsprodukt världen över. Genom medveten konsumtion av ekologisk hudvård skapas en positiv efterfrågan som gör många kemikalier överflödiga. Denna positiva miljöpåverkan globalt sett kan vi som enskilda konsumenter tillsammans med andra intresserade påverka den framtida hållbara utvecklingen för hela vår jord.

Ni som söker naturligare ansiktsvård kan välja en ansiktskräm. Ett bra alternativ är McUrt som innehåller:

  • Aloe Vera – som är både sårläkande och återfuktande

  • Gojibär – dessa bär innehåller vitaminer, mineraler och karotenoider

  • Läkemalva – en inflammationshämmande ört som odlades redan på 700-talet

  • Kakao – som är rik på antioxidanter

  • Rosmarin – som främjar blodcikulationen

ekologiska-produkterDenna ansiktskräm är utan skadliga kemikalier som  till exempel paraben, alkoholer eller mineraloljor. Hudvård märkt med den ekologiska certifieringen ”Soil Association”, som McUrt,  har ej testas på djur under produktionen. Den naturliga råvaran i ansiktskrämen återfuktar, stärker och balanserar huden.

Priset kan för många kanske vara avskräckande men det är inte så illa som det först ser ut. Ofta behövs det nämligen en mindre mängd för att tillfredsställa hudens behov av läkning och skydd, så den mängd man köper räcker längre än en liknande mängd av många vanliga hudkrämer. Det vanliga sminket innehåller mycket som är skadligt för kroppen, många människor kan därför får problem med huden om de sminkar sig varje dag och rengör ansiktet med endast tvål och vatten.

Det finns även personer som, av olika anledningar, redan har ett nedsatt immunförsvar och kan därför vara känsligare för vissa saker som vanligt smink ofta kan innehålla. Och att då tillföra ännu mer kemikalier lägger således en högre belastning på kroppen. Användandet av ekologiska hudvårdsprodukter är därför mycket hälsofrämjande!

Det är också bra att köpa hudvård som passar din hudtyp. Har man fet hud ska man använda talghämmande krämer som får huden att producera mindre talg, eller sebum, vilket oftast är orsaken till fet hud. Man bör också hålla sig borta från oljebaserade produkter och använda vattenbaserade istället. Personer med torr hud behöver extra mycket näring för att bygga upp huden och ska vara noga med att inte använda produkter med alkohol då de torkar ut huden ännu mer. De med känslig hud är typen som reagerar väldigt lätt på kemikalier och temperaturer. För dem med känslig hud är det väldigt viktigt att använda krämer och produkter som är så naturliga och milda som möjligt, parfymfria produkter är även att föredra.

Om du tar en titt på Grön Gåva så hittar du flera bra erbjudande på ekologiska produkter i deras webbshop. Bland annat ett balsam från McUrt. Det finns många olika sorters ekologiska produkter som kan hjälpa med båda skönhet och hälsa, men det är inte alltid lätt att veta vad man ska köpa. Ett bra tips är att gå genom sitt badrumsskåp och se vilka olika sorters produkter man har och använder, är man intresserad kan man sedan leta efter ekologiska alternativ till dessa.